Spoštovani vinarji!

PREDSEDNIK OCENJVANJA O ITC- INTERNATIONAL TRAMIN CHALLENGE 2019, Gornja Radgona
Traminer in gewürztraminer sta edina sinonima, ki na mednarodnem trgu tramincev nekaj pomenita. Čeprav ima sorta zelo intenzivno aromo, ki je ni težko spoznati, se traminec ni prebil med tiste sorte na svetovnem trgu, ki so splošno sprejemljive, kot sta na primer renski rizling ali sauvignon. In čeprav so traminci na planetu kar dobro razširjeni in se najdejo na zelo različnih geografskih širinah, si je visoko prepoznavnost utrdilo le nekaj regij, med njimi seveda Alzacija in Zgornje Poadižje. Četudi gre za staro sorto in vsem dobro znano vino, so v prejšnjih dveh desetletjih prevladovale slajše tipologije vin, ki so s tem avtomatično opredelile tako pivce, ki so sorti in vinu naklonjeni, kot tiste, ki so do traminca vedno držali »varnostno« razdaljo. S uporabo protektivne tehnologije, ki še bolj jasno izpostavi aromatski profil in širitvijo zares suhih tramincev, ki zato vstopijo v gurmanske kombinacije z jedmi pa se je zanimanje za to imenitno sorto bistveno povečalo, kot se je tudi prepoznavnost. Zato poznavalci tramincu napovedujejo še bolj obetavno prihodnost. To ni več samo sorta iz tradicionalnih rastišč, ki poleg omenjenih vključuje še druge države srednje, vzhodne in južne Evrope, temveč se sorta vztrajno uveljavlja tudi v novem svetu. V Sloveniji je sorta dobro znana, zato so na voljo vse kategorije vin, od mirnih do penečih, predikatnih in maceriranih izvedb pa čeprav se traminca še vedno drži stigma slajšega okusa. Naj ne bo odveč omeniti, da je vsem znana etiketa radgonskega traminca, ki se v pol stoletja uspešnega življenja na domačem trgu skoraj ni spremenila, dokaz, da je na slovenskih tleh traminec že od nekdaj pomembno vino, ki je ohranilo zveste pivce. Če o tramincu razmišljamo skozi širši, evropski in svetovni kontekst, je odločitev Pomurskega sejma d.d., kot organizatorja ITC, da izpostavi notoričnost vseh tramincev, povsem utemeljena. Na prvem ITC – le kako naj bi bilo drugače! – so prevladovali slovenski primerki, a so traminci iz Avstrije, Nemčije in Hrvaške le potrdili, da je tekma odprta za vse traminčeve specialiste iz vsega sveta.
Kot predsednik ocenjevalne komisije v kateri je bilo sedem odličnih poznavalcev sorte iz Slovenije (6) in Avstrije (1), lahko potrdim, da je bilo ocenjevanje izpeljano v skladu s profesionalnimi standardi, ki veljajo za mednarodna ocenjevanja. Tablični način podajanja ocen na sto točkovni lestvici je vključeval tudi določanje dominantnih senzoričnih atributov, kar od degustatorja zahteva, da si pred dokončno določitvijo točk, vzame čas za tehten razmislek. Tako izpeljano delo vinarjem, avtorjem vin, zagotovi, da so bile vsem vinom dane enake možnosti.

Dušan Brejc
Predsednik ocenjevanja ITC 2019


Povezava do Medalj ITC


Pomembni datumi

avgust 2019
razglasitev rezultatov

24. – 29. avgust 2019
promocija ocenjenih vin na 57. mednarodnem kmetijsko- živilskem sejmu AGRA

26. avgust 2019
Salon Traminec

27. avgust 2019
Dan vinogradnikov, slavnostna razglasitev rezultatov in
podelitev priznanj, promocija v medijih


Odlična promocija!

Objava rezultatov v slovenskih in tujih medijih

Po ocenjevanju bodo nagrajena vina objavljena v tiskanih in spletnih medijih.

Sejem AGRA

Predstavitev vseh vin z ocenjevanja v vinskem hramu
Degustacija ocenjenih vin
Vodena degustacija šampionskih vin
Svečana podelitev medalj, šampionskih nazivov 10. Salon Traminec

Partner ocenjevanja

26. avgust 2019 je rezerviran za 10. Salon Traminec

Ste pripravljeni na vinsko-kulinarični spektakel? V Zdraviliškem parku Radenci bo zadnji avgustovski ponedeljek v znamenju traminca, dobre glasbe in vrhunske kulinarike. Gal in Severa Gjurin ter Jernej Dirnbek vas bodo v družbi več kot 100 tramincev popeljali čez zgodbo, ki velja za največji poslovno-družabni dogodek v tem koncu Slovenije. Pustite se zapeljati številnim presenečenjem in z nami nazdravite 10. jubileju Salona Traminec. Se vidimo 26. avgusta 2019 v Zdraviliškem parku Radenci

Kontakt

Andrej Slogovič
T: 02 5642 112
E: andrej.slogovic@pomurski-sejem.si

Pomurski sejem d.o.o.
Cesta na stadion 2
9250 Gornja Radgona
T: 02 564 2 100
E: info@pomurski-sejem.si